Konu önerilerinizi bize iletebilirsiniz..
VPN veya Sanal Özel Ağ, internet aracılığıyla cihazlar arasında özel bir ağ bağlantısı oluşturur. VPN'ler, genel ağlar üzerinden verileri güvenli ve anonim olarak iletmek için kullanılır. VPN'ler, IP adreslerini maskeleyerek ve verileri şifreleyerek çalışır. Böylece veriler, alma yetkisi olmayan hiç kimse tarafından okunamaz.
1. Gizlilik
Parolalar, kredi kartı bilgileri ve gezinme geçmişi gibi kişisel verileriniz, bir sanal özel ağ olmadığı takdirde üçüncü taraflarca kaydedilebilir ve satılabilir. VPN'ler, özellikle de genel Wi-Fi ağlarına bağlandığınızda bu bilgileri gizli tutmak için şifreleme kullanır.
2. Anonimlik
IP adresiniz, konumunuz ve gezinme etkinliğiniz ile ilgili bilgiler içerir. İnternetteki tüm web siteleri, çerezleri ve benzer teknolojileri kullanarak bu verileri izler. Web siteleri, her ziyaretinizde sizi tanımlayabilir. VPN bağlantısı, IP adresinizi gizleyerek internette anonim olmanızı sağlar.
3. Güvenlik
Bir VPN hizmeti, internet bağlantınızı yetkisiz erişimden korumak için şifrelemeden yararlanır. Şüpheli internet etkinliklerinin tespit edilmesi durumunda önceden seçilmiş programları sonlandıran bir kapatma mekanizması olarak da çalışır. Bu, verilerin ele geçirilme olasılığını azaltır. Bu özellikler, şirketlerin iş ağları üzerinden yetkili kullanıcılara uzaktan erişim sağlamasına olanak tanır.
1. Bir VPN sağlayıcısı kullanma
Tarayıcınızdan veya cihazınıza bir uygulama ya da yazılım indirerek erişebileceğiniz bir VPN hizmeti seçebilirsiniz. Genellikle cihaz başına ücretlendirme yapan, abonelik gerektiren hizmetler mevcuttur. Ancak bu hizmetleri ayarlamak son derece pahalı olabilir. Ayrıca, her bir cihazın ayrı olarak yapılandırılması gerekir.
2. Bir VPN yönlendirici kullanma
Buna, önceden yüklenmiş bir VPN bağlantısına sahip bir yönlendirici satın almak veya ev yönlendiricinize VPN yazılımını kendiniz yüklemek dahildir. Bu yaklaşımın avantajı, internete bu yönlendirici aracılığıyla erişen her cihazın otomatik olarak korunmasıdır.
1.PPTV VPN
PPTP VPN ‘ ler uzaktaki kullanıcılar tarafından mevcut internet bağlantıları aracılığı ile VPN ağına bağlanmaları için kullanılır.
2. Site -To-Site VPN
Genellikle şirket tabanlı operasyonlar da kullanılır bir çok şirketin ulusal ve uluslar arası lokasyonlarda ofisleri vardır, vpn ana ofis lokasyonunun diğer ofislerle bir ağ oluşturması için kullanılır.
3. L2TP VPN
IPSec bir IP ağı üzerinden internet bağlantısı sağlamak için kullanılan bir VPN protokolüdür. Uzak bir bölgede kurulan tünel sizin merkez bölgenize erişmenize izin verir. IPSec, her oturumu doğrulayarak ve her bir veri paketini bağlantı üzerinden şifreleyerek internet protokolü iletişimini korur.
4. SSL And TLS
Bu, web tarayıcılarının istemci olarak hizmet verdiği bir VPN bağlantısıdır ve kullanıcılar tüm ağa değil yalnızca bazı spesifik uygulamalara erişimle kısıtlıdırlar. SSL ve TLS protokollerinden genellikle çevrimiçi alışveriş web siteleri ve servis sağlayıcıları yararlanır.
5. MPLS VPN
Çoklu Protokol Etiket Anahtarlama veya MPLS VPN en iyi şekilde, Siteden Siteye bağlantı türlerinde kullanılır. Bunun sebebi MPLS’nin en esnek ve uyarlanabilir opsiyon olmasıdır.
6.Hybrid VPN
Hybrid VPN’ler başlıca olarak şirketler tarafından kullanılır , aynı zamanda hybrid VPN kullanmak uzak bir siteden merkez siteye erişmeye izin verir. Hybrid VPN pahalıdır fakat büyük bir esneklik sunar.