FilikaNet TEKNOBLOG

İnternet teknolojisine dair..

Konu önerilerinizi bize iletebilirsiniz..

Bilgisayarda İnternet Hızı Nasıl Arttırılır?

Bilgisayarınızdaki internet hızını artırmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Öncelikle mevcut internet hızınızı kontrol etmek için bir hız testi yapmanız önemlidir. İnternet hızı sağlayıcınızın veya çeşitli online hız testi araçlarının web sitelerini kullanabilirsiniz. Böylece mevcut hızınızı bilir ve iyileştirmeleri takip edebilirsiniz. Modeminizin doğru bir konumda olduğundan emin olun. Modeminizi yüksek bir yerde, diğer elektronik cihazlardan uzakta ve engellerden uzak bir alanda bulundurun. Wi-Fi sinyalinin daha iyi yayılmasını sağlamak için modemi odanın merkezine yerleştirmeye çalışın.

Wi-Fi sinyalini güçlendirmek için birkaç adım atabilirsiniz. Modeminizin antenlerini doğru bir şekilde yerleştirin veya harici antenler takın. Wi-Fi menzil genişletici veya repeater kullanarak sinyal kapsama alanınızı artırabilirsiniz. Wi-Fi sinyalinin engellenmesini önlemek için modem ve diğer elektronik cihazlar arasında mümkün olan en az mesafeyi sağlamaya çalışın.

Kablosuz Ağ Bağlantısı

Eğer kablosuz bir bağlantı kullanıyorsanız, çevredeki diğer kablosuz ağların aynı kanalı kullanmasını engellemek için modeminizin kanal ayarlarını değiştirebilirsiniz. Modem yönetim arayüzüne girerek farklı bir kanal seçebilirsiniz. Bilgisayarınızda arka planda çalışan uygulamaların internet bağlantınızı yavaşlatmasını önlemek için gereksiz uygulamaları kapatın. İndirme, güncelleme veya senkronizasyon gibi işlemleri gerçekleştiren programları kontrol edin ve hızınızı etkileyenleri durdurun.

Tarayıcınızın önbelleği zamanla dolabilir ve internet hızınızı etkileyebilir. Tarayıcınızın ayarlarında yer alan önbellek temizleme seçeneğini kullanarak önbelleği temizleyebilirsiniz. DNS (Domain Name System) ayarlarını değiştirerek internet hızınızı iyileştirebilirsiniz. Genellikle, hızlı ve güvenilir bir DNS sunucusu kullanmak için Google DNS veya OpenDNS gibi DNS sunucularını tercih edebilirsiniz.  Bunun için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

Bağlantı İçin İzlenecek Adımlar

Denetim Masası'na gidin ve Ağ ve İnternet bölümüne tıklayın. Ağ ve Paylaşım Merkezi'ni seçin, ardından Bağlantıları Yönet'e tıklayın. Kullandığınız ağ bağlantısına sağ tıklayın ve Özellikleri seçin. İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneğine çift tıklayın. Burada DNS sunucu adreslerini manuel olarak ayarlayabilirsiniz. Google DNS sunucularını kullanmak isterseniz, "Tercih edilen DNS sunucusu" bölümüne "8.8.8.8" ve "Alternatif DNS sunucusu" bölümüne "8.8.4.4" adreslerini girebilirsiniz.

Sistem Tercihlerini açın ve Ağ seçeneğini tıklayın. Kullandığınız ağ bağlantısını seçin ve Gelişmiş düğmesine tıklayın. DNS sekmesine gidin ve "+" düğmesine tıklayarak yeni DNS sunucularını ekleyin. Google DNS veya OpenDNS gibi tercih ettiğiniz DNS sunucularını ekleyebilirsiniz. Ardından, eklediğiniz sunucuları sürükle-bırak yöntemiyle tercih edilen DNS sunucuları listesinin en üstüne taşıyın.

Birden Fazla Cihaza Bağlanmak

Eğer birden fazla cihazı aynı internet bağlantısı üzerinden kullanıyorsanız, router üzerinde DNS ayarlarını değiştirmek daha etkili olabilir. Router'ınızın yönetim arayüzüne erişin (tarayıcınızda genellikle 192.168.0.1 veya 192.168.1.1 gibi bir IP adresiyle erişebilirsiniz) ve DNS ayarlarını bulun. Burada Google DNS veya OpenDNS gibi tercih ettiğiniz DNS sunucularını girebilirsiniz.

Ayarları kaydedin ve router'ı yeniden başlatın. Bu adımları izleyerek bilgisayarınızdaki internet hızını artırabilirsiniz. İnternet hızınızı tam olarak kontrol etme yeteneğiniz sınırlı olabilir, çünkü hızınızı internet hizmet sağlayıcınızın hızı, abonelik planınız ve fiziksel altyapı etkiler. Günümüzde genellikle yüksek hızlı geniş bant bağlantıları tercih edilmektedir. Hızlı web gezintisi, dosya indirme ve video akışı için genellikle en az 25 Mbps (megabit/saniye) bant genişliği önerilir. Daha yoğun kullanım, çoklu kullanıcılar veya yüksek veri aktarım gerektiren uygulamalar için daha yüksek bant genişlikleri tercih edilebilir. Bir analog telefon hattı tipik olarak 3.4 kHz bant genişliğine sahiptir. Mobil iletişim ağları ise farklı frekans bantlarında çalışır ve hücresel ağlarda her kullanıcı için belirli bir bant genişliği ayrılır. Bu örneklerde olduğu gibi, bant genişliği gereksinimleri kullanıcıya, uygulamaya ve iletişim türüne bağlı olarak değişir.

  • Paylaşın

İlgili Haberler